Sądy i postępek sądowy na lewobrzeżnej Ukrainie w XVII—XVIII wieku - Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
A. J. Paszuk, Sud i sudoczynstwo na Liwobereżnij Ukraini w XVII — XVIII st. (1648—1782), Wydawnyctwo Lwiwskoho Uniwersytetu, Lwów 1967, s. 178.