Dyskusja na 60-lecie Odrodzenia Państwa - Grodziski, Stanisław; Ajnenkiel, Andrzej; Bardach, Juliusz; Orzechowski, Kazimierz; Lesiński, Bogdan; Olszewski, Henryk; Leśnodorski, Bogusław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1979)
Dnia 12 października 1978 r. odbyło się posiedzenie Komitetu Redakcyjnego „Czasopisma Prawno-Historycznego", na którym podjęto wymianę poglądów na zagadnienia związane z politycznoprawnymi aspektami odrodzenia państwa polskiego w 1918 r. Poniżej drukujemy teksty niektórych wystąpień w dyskusji. Stanisław Grodziski, Przyczyny upadku a warunki odrodzenia ... 97 Andrzej Ajnenkiel, Odzyskanie niepodległości w 1918 r.: wydarzenie czy proces? ... 98 Juliusz Bardach, Dzieło Sejmu Ustawodawczego a konstytucja społeczna II Rzeczypospolitej ... 102 Kazimierz Orzechowski, O kwestii narodowej w Polsce w latach 1918-1939 ... 104 Bogdan Lesiński, O trudnościach unifikacji prawa sądowego ... 106 Henryk Olszewski, Dzieje polskiej myśli państwowej po 1918 roku ... 109 Bogusław Leśnodorski, Historia ustroju i prawa w II Rzeczypospolitej ... 112