O polskiej biografistyce współczesnej - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1979)
O polskiej biografistyce współczesnej (Uwagi w związku z książką Janusza Tazbira pt. Piotr Skarga. Szermierz kontrreformacji) [J. Tazbir, Piotr Skarga. Szermierz kontrreformacji, „Wiedza Powszechna", Warszawa 1978, s. 344.]