Nieznane materiały do projektu Kodeksu Stanisława Augusta - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1978)
1. W toku kwerendy źródłowej w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie natknąłem się na dwa zespoły materiałów do projektu kodeksu Stanisława Augusta. W odzyskanym diariuszu Sejmu Wielkiego stwierdziłem dwa protokoły sesji sejmowych, na których radzono nad powołaniem deputacji kodyfikacyjnej, zaś w Zbiorze Popielów napotkałem nieznanego pochodzenia projekt podziału kodeksu. Jak wiadomo, w 1938 r. znane wówczas materiały skompletował i wydał w starannie przygotowanym zbiorze Stanisław Borowski. Przed dwudziestu laty Zbigniew Zdrójkowski opublikował nowe, odnalezione przez siebie dokumenty, zawierające głównie ciekawe prospekty karne Józefa Weyssenhoffa. Materiały do kodyfikacji z lat 1791-92 były już przedmiotem szeregu opracowań, zawsze jednak fragmentarycznych; projekt kodeksu Stanisława Augusta nadal czeka na swoją monografię, do czego z pewnością przydadzą się obecnie prezentowane dokumenty.