Artykuł statutu warckiego o przymusowej sprzedaży sołectwa. Garść uwag źródłoznawczych - Grajewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1969)
Pośród 21 konstytucji uchwalonych na sejmie w Piotrkowie w lutym 1511 r. jedna swą osobliwością zasługuje na szczególną uwagę. Jej treść jest bardzo krótka: Correctio statuti de inutili sculteto Item errorem in statuto de inutili sculteto iusta interpretatione corrigere volantes, statuimus, ut pro verbo „recipere” verbum „precipere” ponatur. Nie ulega wątpliwości, że ustawodawca ma tutaj na myśli zawarty w statucie warckim z 1423 r. przepis o możności przymusowej sprzedaży sołectwa należącego do sołtysa niepożytecznego lub nieposłusznego. Konstytucja piotrkowska wprowadza zatem poprawkę w tekście tego statutu nakazując zastąpić wyraz recipere przez wyraz precipere.