Najdawniejszy zbiór systematyczny prawa polskiego z końca XV w. - Rzonca, Stefan; Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1969)
W historii każdego chyba prawa następuje moment, kiedy postępujący proces narastania materiału ustawodawczego rodzi potrzebę jego rzeczowego uporządkowania. Powstają wtedy tworzone przez różnych autorów systematyczne zbiory prawa. W Polsce najdawniejszy zbiór taki, pochodzący spod pióra anonimowego prawnika z końca XV w. mieści się w rękopisie należącym ongiś do J.W. Bandtkiego i stąd określanym w nauce jako B. III.