Od Justyniana do Kodeksu Napoleona. Rozważania nad problematyką i terminologią zbiorów prawnych feudalnej Europy - Salmonowicz, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1969)
J. Vanderlinden, Le concept de code en Europe occidentale du XIIIe au XIXe siècle. Essai de définition, Editions de L’Institut de Sociologie, Université Libre de Bruxelles, Bruxelles 1967, ss. 500.