Miasta prywatne w świetle ustawy „Miasta nasze królewskie wolne w państwach Rzeczypospolitej” z 1791 roku - Opas, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1973)
Ważnym krokiem na drodze do zwiększenia uprawnień miast prywatnych było przyjęcie w ustawie z 18 kwietnia 1971 r. o miastach królewskich postanowień, normujących szereg kwestii ustrojowo-prawnych i innych odnośnie do tych miast. Stanowiły one jednak — w warunkach toczącej się walki politycznej — wypadkową ścierania się sił postępu i konserwatywnie nastrojonej opozycji szlacheckiej. Obok więc bliskich duchowi Konstytucji 3 Maja rozwiązań i tendencji są w tych postanowieniach zawarte również elementy polityki zachowawczej szlachty.