Z problematyki badań źródłoznawczych średniowiecznego prawa włoskiego - Malinowska-Kwiatkowska, Irena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1978)
Z problematyki badań źródłoznawczych średniowiecznego prawa włoskiego (Na marginesie książki Hermanna Dilсhera, Die sizilische Gesetzgebung Kaiser Friedrichs II. Quellen der Konsitutionen von Melfi und ihrer Novellen, Köln—Wien 1975, ss. XXVI, 917)