Od wschodniego feudalizmu do reform burżuazyjnych. (Ustrój państwowy i prawo Turcji w czasach tanzimatu) - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2026)
Od wschodniego feudalizmu do reform burżuazyjnych (Ustrój państwowy i prawo Turcji w czasach tanzimatu*) * Praca napisana w związku z książką F. Sz. Szabanowa, Gosudarstwiennyj stroj i prawowaja sistema Turcii w pieriod tenzimata, Baku 1967, ss. 202+2 nlb. Nazwą tanzimat (po turecku: przeobrażenia, reformy) określa się w literaturze historycznej ogół reform z połowy XIX w., których zadaniem było częściowe przekształcenie ustroju państwowego i prawa Turcji według ówczesnych wzorów europejskich. Tanzimat stanowił pierwszy etap na drodze od Turcji feudalnej do burżuazyjnej, zakończonej dopiero w latach dwudziestych XX w. przez rewolucję Kemala-Atatürka. Dlatego okres tanzimatu miał duże znaczenie tak dla rdzennej Turcji, jak i dla krajów — które znajdowały się w tym okresie pod jej panowaniem, między innymi dla bałkańskich krajów słowiańskich. Tej problematyce, nieznanej polskiej literaturze historycznej, jest poświęcony niniejszy artykuł prof. W. Sobocińskiego, obejmujący, oprócz recenzji pracy historyka radzieckiego F. Sz. Szabanowa, także uwagi i uzupełnienia autora artykułu (przyp. Redakcji).