Tadeusz Manteuffel a historia państwa i prawa - Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1977)
Zmarły 21 IX 1970 r. Tadeusz Manteuffel, wybitny mediewista i organizator nauki historycznej, wieloletni członek Prezydium Polskiej Akademii Nauk i dyrektor Instytutu Historii PAN od chwili jego założenia (1 I 1953), zajmuje w dziejach polskiej nauki historycznej szczególne miejsce. Samodzielność myśli badawczej, odwaga w obronie przekonań, precyzja sformułowań powodują, że Jego dorobek twórczy publikowany w części dopiero po śmierci Uczonego przyciąga uwagę społeczności historycznej, która wciąż żywo odczuwa wielkość poniesionej straty. Z dużym więc zainteresowaniem spotkała się wydana ostatnio książka Tadeusza Manteuffla Historyk wobec historii, w której obok nie ogłoszonych dotąd prac z teki pośmiertnej znalazły się też niektóre trudno dostępne, bo drukowane w obcych językach bądź w pismach kulturalnych, referaty, artykuły i wypowiedzi [T. Manteuffel, Historyk wobec historii, opracował i posłowiem opatrzył Stanisław Trawkowski, Warszawa 1976, s. 428+4 nlb.].