Zamorani P., Precario habere: Sondel J., Precarium w prawie rzymskim - Kolańczyk, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Recenzja: Pierpaolo Zamorani, Precario habere (Pubblicazioni della Facoltá Giuridica dell'Universitá di Ferrara, Serie seconda, nr 4), Milano — Dott. A. Giuffrě Editore 1969, ss. XI - 320; Janusz Sondel, Precarium w prawie rzymskim (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego CCLIV, Prace Prawnicze, z. 50), Kraków 1971.