Stanisław Edward Nahlik, Narodziny nowożytnej dyplomacji - Gilas, Janusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Recenzja: Stanisław Edward N a h l i k, Narodziny nowożytnej dyplomacji, Wrocław 1971, Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich.