Sąd miejski prawa polskiego w Kaliszu w XVI wieku - Maisel, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1971)
Wytworzenie lub przyjęcie w epoce feudalnej przez poszczególne stany społeczne różnych systemów prawnych i — co za tym idzie — powstanie odrębnych sądów dla każdego ze stanów, narzucają przeświadczenie o hermetyczności tych systemów i tych organizacji sądowych. Jednakże dociekliwa refleksja naukowa nie cofa się przed postawieniem pytania, czy miało miejsce wzajemne oddziaływanie na siebie systemów prawnych różnych stanów i czy doszło do wytworzenia się powiązań organizacyjnych między sądami różnych stanów? Zadowalającą odpowiedź na te pytania nie prędko jeszcze otrzymamy, gdyż wymaga ona przeprowadzenia uprzednio ogromnej kwerendy w tysiącach woluminów ksiąg sądowych i w innych materiałach archiwalnych, jednakże pewne dane wyjściowe możemy odnotować już dzisiaj.