Strój urzędowy (szarfa i toga) w sądownictwie polskim 1917—1965 - Litwin, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1966)
Bezpośrednią podnietą do opracowania zagadnienia była dla mnie rozmowa z jednym z historyków, który przy omawianiu losów jakiejś osoby z wczesnej epoki Królestwa Kongresowego użył wyrażenia „zamienił szablę na togę sędziowską”. Bardzo się zdziwił, gdy mu powiedziałem, że na tym obszarze w owym czasie togi były w sądownictwie nieznane.