Nowy podręcznik rzymskiego prawa prywatnego - Kolańczyk, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1965)
Uwagi w związku z pracą Wacława Osuchowskiego, Zarys rzymskiego prawa prywatnego, Warszawa 1962, PWN, ss. 553.