Szacki Jerzy, Ojczyzna, naród, rewolucja, Warszawa 1962 - Wronkowska, Sławomira (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1965)
Recenzja: Jerzy Szacki, Ojczyzna, naród, rewolucja. Problematyka narodowa w polskiej myśli szlacheckorewolucyjnej, Warszawa 1962, PIW, ss. 258.