Dzieła Accursiusa w bibliotekach leningradzkich - Vetulani, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
W toku prac podjętych przed dziesięciu laty (maj-czerwiec 1964) celem inwentaryzacji średniowiecznych rękopisów prawniczych przechowywanych w bibliotekach w Leningradzie i w Moskwie miałem w ręku — między innymi — siedem rękopisów pergaminowych zawierających teksty ustawodawstwa justyniańskiego. Pięć z nich znajduje się (Ms. lat. 1-5) w Bibliotece Uniwersyteckiej w Leningradzie (Oddział redkich knig i rukopisej Naucznoj Biblioteki im. Gorkogo pri Leningradskom ordena Lenina Gosudarstwiennym Uniwersitete im. A. A. Żdanowa), dwa dalsze również przechowywane w Leningradzie, w Bibliotece Publicznej im. Sołtykowa-Szczedrina (Gosudarstwiennaja Publicznaja Biblioteka im. Sołtykowa-Szczedrina) pod sygnaturą Ms. Lat. v. II 4 oraz na dwa woluminy podzielony Ms. Lat. v. II 25. Wśród tych siedmiu rękopisów zawierających poszczególne części Corpus iuris civilis w trzech znajdujemy teksty opatrzone glosą zwyczajną Accursiusa: dwa w Bibliotece Uniwersyteckiej (skrót: Len. Bibl. Uniw.), jeden w Państwowej Bibliotece Publicznej im. Sołtykowa-Szczedrina (skrót: Len. Bibl. Publ.).