Najdawniejsza inicjatywa międzynarodowej organizacji pokojowej — Projekt króla Jerzego czeskiego - Vaněček, Václav (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
Od chwili, gdy projekt pokojowy króla Jerzego z lat 1462-1464 wzbudził zainteresowanie nowoczesnej historiografii, poczęły się rozwijać dwa kierunki jego interpretacji: jeden pełen podziwu, a drugi sceptyczny. Od ukazania się w 1869 r. w wybitnym czasopiśmie niemieckim pierwszej analizy historycznej tego projektu przez krótki okres rozpowszechniła się interpretacja sceptyczna, wydobywająca w sposób jednostronny w projekcie króla Jerzego jedynie problem walki z Turkami oraz podkreślająca „fantastyczność i nierealność” planów przedłożonych najważniejszym mocarstwom europejskim przez króla husyckiego. Od końca XIX w. coraz większego znaczenia nabierał jednak kierunek interpretacyjny zwracający uwagę na wielkie znaczenie przewodniej myśli projektu, jak też poszczególnych zasad i konstrukcji prawnych w nim zawartych oraz słuszność wyboru przez króla oficjalnej drogi dyplomatycznej dla realizacji swych planów.