Pruskie zbiory praw — Corpus Constitutionum i Novum Corpus Constitutionum - Wąsicki, Jan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
Corpus Constitutionum jako zbiór praw nie wzbudził dotąd większego zainteresowania polskich historyków państwa i prawa. Większa uwaga skupiona była na jego kontynuacji w postaci Novum Corpus Constitutionum, z tego głównie względu, że zamieszczono w nim patenty i reskrypty króla pruskiego dotyczące ziem polskich, jakie w kolejnych zaborach znalazły się w obrębie absolutnej monarchii Hohenzollernów. Moim celem nie jest analiza dokładnej treści obydwu zbiorów. Pragnę zasygnalizować problem badawczy oraz ukazać technikę prac związaną z wydawaniem tych zbiorów praw, która sama w sobie jest interesująca.