Z badań nad Komisjami Boni Ordinis. Płocka Komisja Dobrego Porządku - Bałtruszajtys, Grażyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
Komisje Dobrego Porządku powoływane w drugiej połowie XVIII w. budzą zainteresowanie badaczy, a szereg monograficznych opracowań pozwala na rozszerzenie bogatej problematyki wiążącej się z nie zawsze należycie docenianym zagadnieniem jakim było utworzenie w skali krajowej ponad dwudziestu Komisji dla miast i miasteczek. [...] Dotąd w pełni nie wyjaśniono, kiedy wysunięto pierwsze koncepcje Komisji Dobrego Porządku, kto był autorem czy autorami projektów i jaki zakres działania dla tych Komisji przewidywano; czy miały to być w pierwotnym założeniu organy zarządu lokalnego czy tylko organy zarządu miast (i to królewskich), jaką rolę dla nich wyznaczano i jaką mogły odegrać.