Sprawność nauczania na Wydziale Prawa i Administracji Szkoły Głównej (1862-1869) - Kieniewicz, Stefan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
Stanisław Borowski, który blisko 40 lat temu opracował dzieje Wydziału Prawa i Administracji Szkoły Głównej, pierwszy zastanowił się nad problemem „pilności w studiach”. Przypomniał, że władze uczelni w urzędowych sprawozdaniach nie mogły się owej pilności nachwalić oraz, że podobnie głosiła „późniejsza tradycja patriotyczna”. Następnie zaś skonstatował, iż „bezstronne badania nie potwierdzają zasadności ani opinii władz Szkoły, ani tradycyjnej oceny pilności studentów naszego Wydziału”. [...] Niniejsze spostrzeżenia wymagają skontrolowania i uściślenia. Rzecz jasna, że „okoliczności zewnętrzne” wpływały na tok studiów w Szkole Głównej; ale zmieniały się one w sposób dramatyczny, między 1862 a 1869 r. Tym samym losy każdego z tych ośmiu roczników rozpatrywać należy oddzielnie.