Nieznany projekt konstytucji polskiej z roku 1919 - Krukowski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
W pracach nad ustawą zasadniczą w odrodzonej w 1918 r. Polsce poważną rolę odegrał projekt konstytucji komisji konstytucyjnej, powołanej przez prezydenta ministrów I. Paderewskiego, która nosiła oficjalną nazwę „Ankieta w sprawie projektu konstytucji R. P.”. Dzieło „Ankiety” było wielokrotnie prezentowane w literaturze. Nie zajmowano się natomiast przebiegiem prac „Ankiety”. Dlatego też zapewne nie zwracano uwagi na projekt, na którym oparła się „Ankieta”. Ograniczano się do stwierdzenia, że jest on dziełem wzorowanym na konstytucji francuskiej. Nieznajomość tego projektu wynikała również stąd, że nie został on opublikowany ani jako druk sejmowy, ani w zbiorze projektów konstytucji wydanym przez Kancelarię Cywilną Naczelnika Państwa. A zatem warto zapoznać się z genezą, autorstwem i treścią projektu konstytucji, który leży u początków drogi wiodącej do konstytucji marcowej.