Organizacja prac nad kodyfikacją prawa cywilnego w Polsce międzywojennej - Sójka-Zielińska, Katarzyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
1. Historia kodyfikacji prawa cywilnego w Polsce okresu międzywojennego, zajmująca w dziejach polskiej myśli kodyfikacyjnej miejsce szczególne, nie doczekała się dotąd szczegółowych studiów. Celem niniejszych uwag jest przedstawienie niektórych założeń organizacyjnych, które legły u podstaw podjętego dzieła kodyfikacji prawa po odzyskaniu niepodległości.