Noty recenzyjne - CPH 26(2), (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1974)
E. Sztajerman, M. Trofimowa, Rabowladel'czeskie otnoszenija w rannej rimskoj imperii (Italija); F. M. Neczaj, Obrazowanie rimskogo gosudarstwa (Marek Kuryłowicz) ... 268 Z. M. Czerniłowskij, Chrestamatija po wszeobszczej istorii gousdarstwa i prawa (Michał Sczaniecki) ... 270 R. Fédou, L’Etat au Moyen-Age (Stanisław Russocki) ... 271 G. Duby, Guerriers et paysans VII - XII-e siècles (Stanisław Russocki) ... 271 R. Nový, Premyslovský stàt 11. a 12. stoleti (Stanisław Russocki) ... 272 Issliedowanija po istorii sławjanskich i bałkańskich narodow. Epocha sried- niewiekowja — Kiewskaja Rus’ i jeje sławjanskije sosiedi (Stanisław Russocki) ... 272 T. N. Bisson, Medieval Representative Institutions — Their Origins and Nature (Stanislaw Russocki) ... 273 Die Schöffenspruchsammlung der Stadt Pössneck (Witold Maisel) ... 273 R. Puza, Res iudicata. Rechtskraft und fehlerhaftes Urteil in den Decisionen der Römischen Rota (Lesław Pauli) ... 274 Społeczeństwo—gospodarka—kultura. Studia ofiarowane Marianowi Małowistowi w czterdziestolecie pracy naukowej (Stanisław Russocki) ... 275 P. W. Sowietów, Issliedowanija po istorii fieodalizma w Mołdawii (Stanisław Russocki) ... 76 S. O. Szmidt, Stanowienie rossijskogo samoderžawstwa. Issliedowania socialno-politiczeskoj istorii wriemieni Iwana Groznogo (Stanisław Russocki) ... 276 J. Sole, Bayle polémiste. Extraits du Dictionnaire historique et critique (Stanisław Salmonowicz) ... 277 R. Mandrou. Des Humanistes aux hommes de science. XVIe et XVIIesiècles (Stanisław Salmonowicz) ... 277 E. Schmitt, Die Französische Revolution (Stanisław Russocki) ... 278