Summa Rajmunda Partenopejczyka jako zabytek średniowiecznego prawa rzymskiego w Polsce - Kamińska, Krystyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1974)
Średniowieczna szkoła glosatorów stworzyła nowy rodzaj prawniczej literatury naukowej — summę. Literatura ta powstawała w wyniku dokonywanej interpretacji źródeł prawnych. Jako zbiór obejmowała summa, w szerszym lub węższym zakresie, materiał prawny i służyła głównie celom popularyzacji wiedzy prawniczej. Tak pojętą formę średniowiecznej literatury popularnej reprezentuje, zarówno tytułem, jak i treścią, dzieło zatytułowane: Summa legum. Summa utriusque iuris lub po prostu Summa Rajmunda Partenopejczyka. Pod względem merytorycznym Summa stanowi kompilację prawa rzymskiego (cywilnego, karnego, procesu karnego i prawa państwowego) oraz prawa kanonicznego. To ostatnie ujęte zostało w postaci czwartej księgi, którą zawierają tylko niektóre z zachowanych rękopisów. Zawiera ją też egzemplarz Summy drukowany w Zbiorze Łaskiego.