Problematyka sądownictwa polubownego w rezolucjach Rady Nieustającej (1776-1788) - Głuszak, Marcin (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2017)
Pomimo znaczącej roli, jaką w rozstrzyganiu sporów między szlachtą odgrywały w I Rzeczypospolitej sądy polubowne, w literaturze historyczno-prawnej pisano o nich stosunkowo niewiele. Zasadne jest więc zwrócenie większej uwagi na podstawowe problemy związane z ich funkcjonowaniem, szczególnie w XVIII w., a więc w okresie wzrostu popularności tzw. kompromisów.