Teoria a historia w nauce prawa - Ehrlich, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1964)
Stosunek teorii państwa i prawa do historii państwa i prawa stanowi nierozłączną część znacznie szerszego i ogólniejszego zagadnienia: stosunku teorii do historii rozwoju społecznego. Jest to część istotna, której wagę wyznacza rola instytucji politycznych i prawnych w rozwoju spo łeczeństw; rola właśnie przez historyków — tout court — często niedoceniana, bo przesłania ją działalność wybitnych jednostek, czy ruchy mas. Badanie instytucji politycznych i prawnych traktowane jest jako sprawa peryferyjna, którą można pozostawić pieczy pedantów i antykwariuszy. To lekceważenie roli instytucji w historii w ostatnich dziesięcioleciach trzeba przypisać prądom behaviorystycznym, które przeciwstawiają się formalizmowi instytucjonalnemu. Negatywny ten stosunek behaviorystów wywodzi się zapewne od Bentleya.