Nauki historycznoprawne a prawnopozytywne - Zakrzewski, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1964)
Szczególny związek pomiędzy dyscyplinami prawnopozytywnymi i prawnohistorycznymi trwa od mniej więcej wieku. Wtedy to, w okresie rozkwitu szkoły historycznoprawnej, kształtowała się na kontynentalnych uniwersytetach ta postać fakultetów prawnych i te zasadnicze zręby struktury programów nauczania, które, nieco tylko zmodyfikowane, przetrwały po dzień dzisiejszy. W okresie dominowania doktryny o organicznym wzroście instytucji państwowych i urządzeń prawnych więź między nauką o historycznym rozwoju tych instytucji i urządzeń a dyscyplinami szczegółowo analizującymi aktualne urządzenia i instytucje wydawała się naturalna i konieczna. Jednak upadek hegemonii doktryny organicznej i rozrost pozytywizmu prawniczego podważyły racjonalne podstawy formalnie zachowywanych związków. To, że dla wielu związki pomiędzy wiedzą historyczną a prawno-pozytywną stawały się coraz bardziej przypadkowe, nieomal pozorne, uwidacznia między innymi tak częsta naukowa wątłość historycznych wstępów w pracach dotyczących prawa pozytywnego.