O zmianach treści terminu landwójt - Mazurkiewicz, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1962)
Interesujących się historią ustroju miast polskich mogą nieraz zastanowić zmiany jakie przechodził urząd landwójta. Nazwa tego urzędu pojawia się dość wcześnie (XIII—XIV w.) jako landwójt — advocatus provincialis, urzędnik zastępujący księcia lub pana w sprawowaniu wyż szego sądownictwa w miastach i wsiach na prawie niemieckim 1. W poszczególnych dzielnicach Polski zachodzą pewne niewielkie różnice co do charakteru tego urzędu2, wszędzie jednak występuje jego kompetencja sądowa, terytorialnie szeroka, przekraczająca okręgi pojedynczych miast lub wsi. Wypływa ona zresztą także z dosłownego sensu nazwy łacińskiej i niemieckiej samego urzędu.