Kaufmann Ekkehard, Aequitatis iudicium. Königsgericht und Billigkeit in der Rechtsordnung des frühen Mittelalters - Grajewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1962)
Recenzja: Najstarszy tekst prawa morskiego w Gdańsku, opracował i na język polski przełożył Bernard Janik, wstępem opatrzył Stanisław Matysik, Gdańsk 1961, Gdańskie Towarzystwo Naukowe