Najstarszy zwód prawa polskiego - Adamus, Jan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1960)
Wydał, przetłumaczył i wstępem opatrzył Józef Matuszewski, Warszawa 1959, Państwowe Wydawnictwo Naukowe We wstępie wydawca proponuje na zabytek ten, który dotychczas zwano rozmaicie, nazwę zawartą w tytule, a zapewne najodpowiedniejszą. Trudno jest ustalić jedną nazwę zbioru, ale też i nie stanowi to kwestii wagi pierwszorzędnej.