Nowe wydanie niemieckiego zwodu prawa polskiego - Vetulani, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1960)
(Najstarszy zwód prawa polskiego. Wydał, przetłumaczył i wstępem opatrzył Józef Matuszewski, Warszawa 1959, Państwowe Wydawnictwo Naukowe) Wreszcie nauka polska doczekała się w opracowaniu profesora uniwersytetu poznańskiego Józefa Matuszewskiego od dawna wyczekiwanego wydania zwodu prawa polskiego sporządzonego przez średniowiecznego anonimowego autora w języku niemieckim. Chociaż zachował się jedynie we fragmencie, przecież jest to jeden z najdonioślejszych pomników historycznoprawnych z skąpego w źródła okresu rozdrobnienia feudalnego.