Od Redakcji - CPH 1 (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1948)
Wydając niniejszy pierwszy zeszyt Czasopisma Prawno-Historycznego, nie sądzimy, aby rację tego przedsięwzięcia potrzeba było długo uzasadniać. Wypełniamy bowiem w ten sposób tylko od dawna odczuwaną lukę w naszym powojennym czasopiśmiennictwie historycznym, podejmując zadanie, które w latach 1930—1939 spełniał lwowski Przewodnik Historyczno-Prawny. Zamierzamy jednak nadać naszemu czasopismu cokolwiek odmienny i szerszy zakres od tego, jaki miało powyższe zasłużone wydawnictwo. Mianowicie: po pierwsze — Czasopismo nasze obejmować będzie również historię prawa rzymskiego i historię prawa kanonicznego; po drugie — jako jeden z najistotniejszych celów naszego Czasopisma stawiamy sobie zorganizowanie w jego ramach ścisłej współpracy historyków prawa wszystkich krajów słowiańskich. Studiom z dziedziny historii porównawczej praw słowiańskich pragniemy też zapewnić pierwszeństwo na naszych łamach; po trzecie — pragniemy, by pismo nasze stało się łącznikiem między nauką dotyczącą zagadnień historii prawa państw słowiańskich, z jednej, a naukami prawno-historycznymi, dotyczącymi innych krajów świata, z drugiej strony. By spełnić to zadanie i udostępnić treść naszych artykułów uczonym krajów niesłowiańskich, przewidujemy drukowanie w ramach naszego pisma nie tylko streszczeń i sprawozdań, ale także artykułów w języku francuskim. Zdając sobie sprawę z istniejących jeszcze w dniu dzisiejszym trudności w nawiązywaniu międzynarodowych kontaktów naukowych, w pierwszych dwu rocznikach naszego Czasopisma zwrócimy szczególną uwagę na druk sprawozdań bibliograficznych z poszczególnych krajów, aby dać czytelnikom naszym możność zorientowania się w dorobku naukowym świata — za okres, w którym katastrofa wojenna zniweczyła wszelkie niemal możliwości intelektualnej współpracy międzynarodowej. Rocznik niniejszy powstawał w warunkach niezwykle trudnych — tym tłumaczą się niewątpliwe jego braki; sądzimy jednak, że utoruje on nam drogę ku pełniejszej realizacji przedstawionego programu. Toteż apelujemy z gorącą prośbą o współpracę do wszystkich historyków prawa, którym bliską jest idea międzynarodowej współpracy intelektualnej.