Veto na ratuszu miejskim w Bochni - Warcholik, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1960)
Słynne „nie pozwalam” stosowane było nie tylko na sejmach, ale wtargnęło również do sal trybunałów sądowych oraz na sejmiki ziemskie, wywołując wszędzie swym pojawieniem się popłoch i przekleństwa. Mimo to uważane było za najdroższy klejnot wolności szlacheckich XVII i XVIII w. Zdawałoby się zatem, że u innych warstw społecznych, a przede wszystkim u mieszczaństwa rządzącego się innymi prawami, opartymi częściowo na obcych zasadach ustrojowych, szlacheckie prawodawstwo a więc i liberum veto nie znajdzie uznania i zastosowania. A jednak tak nie było.