Spór o wprowadzenie niemieckiego prawa cywilnego na tzw. ,,terytoria włączone" (w czasie okupacji). Dokumenty - Ryszka, Franciszek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1959)
Przedstawione poniżej dokumenty wydają się źródłem historycznym o znaczeniu dla historyka państwa i prawa wprost wyjątkowym. Chociaż dotyczą one bezpośrednio dziejów okupacji ziem polskich przez hitlerowskie Niemcy, „sprawa polska" nie stanowi tym razem o wadze materiału. Nie to nawet jest najważniejsze, że wobec zbrodni genocidum, wysiedleń i grabieży — kwestia statusu prawnego Polaków na terenie prawa cywilnego sprawia wrażenie czegoś historycznie nieadekwatnego. Być może właśnie te względy przemawiałyby za publikacją dokumentów, aby pokazać odwrotną stronę procesu, próbę legalnej racjonalizacji zjawisk znajdujących się nie tylko poza wszelkimi nakazami moralnymi, ale na pewno też poza prawem. W pierwszym rzędzie chodzi — mówiąc krótko — o znaczenie zamieszczonych dokumentów dla historii prawa niemieckiego, ściślej dla głównych nurtów ustawodawstwa i jurysdykcji Trzeciej Rzeszy, niekoniecznie w okupowanej Polsce czy w innych krajach pod okupacją, ale właśnie pro foro interno. Dlatego akcentujemy momenty ogólniejsze a nie kauzalne. Taki bowiem wydaje się nam główny sens i wymowa dokumentów.