Uwagi w sprawie oceny prawnej istoty i społecznej treści miejskich jurydyk w dawnej Rzeczypospolitej - Isajewicz, Jarosław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1959)
W 1956 r. zostało wydane studium J. Mazurkiewicza Jurydyki lubelskie — pierwsze monograficzne ujęcie zagadnienia, które pozostawało prawie zupełnie niezbadane, chociaż zajmuje ono ważne miejsce w historii ustroju (i historii gospodarczej) Polski XVI—XVIII w.