Ze studiów nad historią prawa karnego w Polsce porozbiorowej - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1959)
Uwagi historycznoprawne w związku z książką Jerzego Śliwowskiego, Kodeks karzący Królestwa Polskiego 1818 r. — Historia jego powstania i próba krytycznej analizy, Warszawa 1958, Wydawnictwo Prawnicze, s. 505 + 1 nlb.