Iwo Jaworski - Winowski, Leszek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1959)
Każda próba określenia życia człowieka, który odszedł, szeregiem dat, okoliczności, kształtujących jego osobowość i zdarzeń, do których powstania on się z kolei przyczynił, zawiera niebezpieczeństwo uproszczeń, jeżeli nie konwencjonalnego schematu. Gdy idzie o uczonego i człowieka uniwersytetu, istnieją tu wprawdzie przesłanki obiektywne: istnieje możność dalszego kontaktu z jego myślą, z utrwalonym w druku dorobkiem. I tu jednak nie znajduje utrwalenia wiele form oddziaływania uczonego na uczniów i młodzież, jego udziału w życiu uniwersyteckim, w tworzeniu tradycji, stanowiącej dorobek środowiska. Mówiąc o życiu Iwona Jaworskiego trzeba szczególnie pamiętać o tych wielorakich aspektach życia uczonego.