Ze studiów nad rzymskim prawem morskim (Uwagi nad zagadnieniem zrzutu morskiego w prawie rzymskim) - Osuchowski, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1951)
L’article présent a été publié en langue italienne „Appunti sul problema del „iactus” in diritto romano”, dans Iura, Rivista internazionale di diritto romano e antico, I, Napoli, Jovene 1950, p. 291—299. Problem ustawy rodyjskiej o zrzucie morskim — tzw. lex Rhodia de iactu — był niejednokrotnie przedmiotem żywego zainteresowania w literaturze romanistycznej. Toteż dokładne omówienie powyższego zagadnienia znajdowało już swój wyraz w pracach monograficznych, które z różnych punktów widzenia oświetlały to niewątpliwie interesujące zdarzenie z zakresu prawa morskiego, choć może niezupełnie rozwiązywały postawione sobie zadanie. Niniejsze uwagi mają stanowić przyczynek do przedstawienia problemu zrzutu morskiego w świetle opracowań rzymsko-bizantyjskich, problemu znajdującego swe właściwe źródło w opiniach jurystów klasycznych.