W sprawie wydawnictw akt sejmikowych. Uwagi na tle analizy tomu II Akt sejmikowych województwa krakowskiego - Łysiak, Ludwik (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1957)
Jedną z cennych pozycji w działalności wydawniczej Instytutu Historii PAN ostatnich lat jest ogłoszony przez doc. Adama Przybosia drugi tom akt sejmikowych województwa krakowskiego z lat 1621 —1660 [Akta sejmikowe województwa krakowskiego. Tom II. 1621—1660. Wydał A. Przyboś. Wrocław—Kraków 1953—1955.].