Święty Tomasz, Wielki Gatsby i poszukiwanie szczęścia - Białas, Anna (ETHICS IN PROGRESS, 2011)
Czym jest szczęście? Czy możliwe jest jego osiągnięcie? Czy istnieje jedna definicja szczęścia? Szczęście jako doznanie jest czymś indywidualnym dla każdego człowieka. Filozofia niemal od samego początku swojego istnienia starała się znaleźc odpowiedź na to, czym jest szczęście i jak można je znaleźć. Również Doktor Kościoła, Tomasz z Akwinu, zajął się tym zagadnieniem. Poprzez połączenie myśli chrześcijańskiej z poglądami Arystotelesa św. Tomasz stworzył koncepcję aktualną do dziś.