Fantazja, emocje, refleksja. Bajki w warsztacie nauczyciela etyki - Danszczyk, Joanna; Folda, Magdalena; Glicka, Magdalena; Gościniak, Joanna; Jakubowski, Daniel; Klak, Justyna; Nowak, Ewa; Rudawski, Bogumił; Tomczak, Aneta (ETHICS IN PROGRESS, 2011)
Opowieści w konwencji bajki z przesłaniem filozoficznym, ailment mogą znacząco wzbogacić warsztat nauczyciela etyki, który przymierza się do pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym. Starannie dobrana bajka, zaprezentowana przez nauczyciela (lub uczniów) w sposób sceniczny, może wzbudzić nie tylko zainteresowanie (i kluczowe w filozofii) zdziwienie (Martens, 2003), ale także tzw. dysonans poznawczy w zetknięciu z kontrowersją, dylematem lub konfliktem racji czy dóbr