Jak dalece możemy naturalizować filozofię praktyczną? - Seel, Gerhard (ETHICS IN PROGRESS, 2010)
Zanim jeszcze Quine został prorokiem naturalizmu (Quine, 1969a, s. 83; 1969b, ss. 26-127), na gruncie filozofii analitycznej do dobrego tonu należało 'naturalizowanie' wszelkich możliwych dziedzin filozofii: starano się zamienić je w domenę przyrodoznawstwa, a przede wszystkim w domenę empiryzmu.