Maria Dzielska, Hypatia, Universitas, Kraków 2010, ss. 242. - Siemianowski, Antoni (Filozofia Chrześcijańska, 2012)
Książka Marii Dzielskiej Hypatia zasługuje na szczególną uwagę. Myślę, że jej krótkie omówienie zainteresuje nie tylko historyków starożytnej filozofii, ale także szerokie grono humanistów.