Jerzy Besala, Miłość i strach. Dzieje uczuć kobiet i mężczyzn, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2010, t. I, ss. 491; t. II, ss. 455. - Siemianowski, Antoni (Filozofia Chrześcijańska, 2011)
Książka Jerzego Besali Miłość i strach to historyczna rekonstrukcja – jak pisze autor – „krajobrazu uczuć ko- biet i mężczyzn”. Autor studium zapla- nował na pięć tomów. Opublikowane dotąd dwa tomy obejmują najstarsze cywilizacje: od prehistorycznych, me- zopotamskich i egipskich, czasy greko- rzymskie oraz okres Celtów, Germa- nów i Słowian...