Julian Baggini i Peter Stanley Fosl, Przybornik filozofa. Kompendium metod i pojęć filozoficznych, tłum. Dorota Chabrajska, Pax, Warszawa 2010, ss. 328. - Strzyżyński, Przemysław (Filozofia Chrześcijańska, 2011)
W polskiej literaturze filozoficznej brakowało takiej pozycji, która w prosty, czytelny dla studenta pierwszych lat, a nawet osób młodszych, prezentowałaby pojęcia techniczne i metody filozofii. Czym innym jest przecież podręcznik metodologii, czym innym podręcznik wstępu do filozofii, a czym innym Przybornik filozofa...