Michel Onfray, Antypodręcznik filozofii. Lekcje sokratejskie i alternatywne, tłum. Elżbieta i Adam Aduszkiewiczowie, Wydawnictwo Czarna Owca, Warszawa 2009, ss. 408. - Strzyżyński, Przemysław (Filozofia Chrześcijańska, 2011)
Antypodręcznik stara się faktycznie i celowo być antypodręcznikiem. Choć autorowi częściowo się to udaje, trudno być pewnym, czy w tej mierze i w tym zakresie, który sam zamierzył. Celem Onfray'a nie jest zniechęcenie do filozofii, ale raczej takie jej przedstawienie, aby pokazać jej związek z problemami codziennymi, a przez to zachęcić do bardziej pogłębionych, choć niekoniecznie akademickich studiów...