Dariusz Czaja, Anatomia duszy. Figury wyobraźni i gry, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2005, ss. 476. - Siemianowski, Antoni (Filozofia Chrześcijańska, 2010)
Zawsze dobrze jest wiedzieć, o czym mówimy. Ale w wypadku duszy sprawa się komplikuje. Jak mówi autor, trudno zrekonstruować językowo-kulturową wiedzę zawartą w potocznych sposobach mówienia o duszy, w zwyczajowych, intuicyjnych, nawykowych jej artykulacjach. Z drobiazgowych, ale systematycznie prowadzonych analiz językowych, powstało niezwykle ciekawe studium antropologiczne, ukazujące współczesną sytuację tego, co stało się z duszą w mentalności współczesnej.