Erwin Rohde, Psyche. Kult duszy i wiara w nieśmiertelność u starożytnych Greków, tłum. J. Korfanty, Wydawnictwo Marek Derewecki, Kęty 2007, ss. 275. - Siemianowski, Antoni (Filozofia Chrześcijańska, 2010)
Książka Erwina Rohdego jest antologią z jego pism zebraną przez Hansa Ecksteina. Rohde długie lata poświęcił studiom nad kulturą starożytnej Grecji, nad jej religią i napisał na ten temat wiele książek oraz artykułów. Religia starożytnej Grecji tym się wyróżnia - jak podkreśla we wstępie autor - że nie ma żadnego założyciela ani świętych ksiąg; jest pochodzenia czysto ludzkiego, rodziła się z własnych dociekań Greków nad sensem bycia w świecie…